Posted on Leave a comment

Renovera 

Att renovera är något de flesta gör i sitt hem någon gång i livet. Så många som 80 procent av alla i Sverige funderar på att renovera hemma det kommande året. Det kan handla om allt från att måla om en vägg eller byta ut en möbel, till att bygga om hela huset. Det kan med andra ord vara ett väldigt stort beslut. Därför kan det vara bra att läsa på och fundera ordentligt innan du tar beslutet att renovera ditt hem, hör med https://badrumsrenoveringargöteborg.se. 

Behöver du renovera? 

Innan du bestämmer dig för att renovera är det bra om du funderar på om du verkligen behöver göra det. Att renovera kräver en hel del material och kostar en del. Samtidigt kan en renovering vara en investering som gör att din bostad ökar i värde och blir trevligare att bo i. Särskilt ökar den i värde om du renoverar och rustar upp gamla, undermåliga delar av ditt hus. Exempelvis om du installerar ett nytt värmesystem eller målar om gamla väggar. Vissa typer av investeringar kan även bidra till att din bostad kräver mindre energi, som energisnåla vitvaror, vilket innebär en lägre elräkning och att du sparar pengar på sikt. 

Planera renoveringen 

När du har bestämt dig för att renovera hemma är det första du behöver göra att planera renoveringen. Börja med att skissa upp en idé om vad du vill göra. Det kan du göra antingen själv eller i samarbete med en yrkesperson. Efter att du gjort planeringen är det dags att kostnadsberäkna. Här gör många misstag. Det är väldigt vanligt att man underskattar kostnaderna för en renovering, och sedan behöver betala mycket mer än väntat och kanske till och med ta ett lån för att ha råd med det. Gör en budget och försök att hålla dig till den. Se också till att ha lite pengar i reserv om det skulle behövas. Efter detta bör du göra en lista över allt som behöver göras. Om du tänker anlita hjälp för att renovera kan du skriva ner allt som behöver göras i samband med det, som att hitta en bra firma och kontakta dem. Om du tänker göra renoveringen helt själv behöver du antagligen skriva en längre lista, med alla saker som du i sådana fall behöver ta itu med. 

Anlita hjälper eller inte 

En del som renoverar väljer att göra det helt själva. Det kan vara en bra idé vid enklare renoveringar som att byta ut möbler, eller om du själv har kunskaper inom bygg. Annars kan det vara en bra idé att anlita en hantverkare. Det gäller särskilt om det handlar om sådant som annars kan innebära en risk, som arbeten med el, VVS eller vatten. Då kan det vara bra att jämföra olika hantverkare först, som partille badrumsrenovering. Ta in offerter och jämför priser och villkor. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *